Vrijwilliger worden

Vrijwilliger worden

Het belang van steun geven

Eenzaamheid is een lastig probleem. Soms heeft iemand die zich eenzaam voelt slechte ervaringen met relaties. Door allerlei omstandigheden kan iemand in een situatie terecht komen waarbij het lastig is om zelf contact aan te gaan. Er kunnen al veel teleurstellingen opgedaan zijn en daardoor kan iemand ook makkelijker ‘uit het veld geslagen zijn’.

  • Wil je iemand helpen de eenzaamheid zelf te lijf gaan?
  • Wil je iemand stimuleren de training ‘Stop eenzaamheid zelf’ te volgen?
  • Wil je iemand graag een steun in de rug bij geven?

Word vrijwilliger en ga samen met gebruikers van het werkboek ‘Stop eenzaamheid zelf' opzoek naar de juiste aanpak.  

E-training voor vrijwilligers

Speciaal voor vrijwilligers hebben wij een e-training ontwikkeld. In 10 digitale modules krijg je handvatten en kennis aangereikt om een hulpvrager te begeleiden rondom het thema eenzaamheid. Deze e-training sluit aan bij het werkboek en legt uit hoe de opdrachten uit het werkboek werken en hoe je ze met een hulpvrager kunt bespreken. Daarnaast geeft de e-training nog wat extra achtergrondinformatie over de verschillende onderwerpen uit het werkboek, zoals omgaan met gedachten en gevoelens en het vergroten van het netwerk. Interesse? Lees meer en meld je eventueel meteen online aan.

Wat kan jij als vrijwilliger doen?

Je belangrijkste rol is het stimuleren van de deelnemer om zijn / haar eenzaamheid aan te pakken. Dit kun je op de volgende manier doen:

  • Een moment in de week afspreken om samen de opdrachten van die week te bekijken.
  • Helpen bij het maken van afspraken over hoe de opdracht uitgevoerd gaat worden en in de loop van de week eens vragen of het al gelukt is.
  • Teleurstellingen opvangen als het anders is gegaan dan gehoopt was.
  • Deelnemer aanmoedigen om door te gaan en wijzen op irreële gedachten die ervoor zorgen dat hij / zij dreigt af te haken.
  • Signaleren wanneer de deelnemer er zonder professionele hulp niet uit komt en op tijd professionele hulpverlening in schakelen.
  • Een opstapje/kruiwagen vormen voor deelname aan maatschappelijke participatie. Bijvoorbeeld meegaan naar een eerste afspraak bij vrijwilligersorganisatie.

Valkuilen als je vrijwilliger bent

Je kunt als vrijwilliger de neiging hebben om dingen over te nemen, en het zelf te gaan doen. Je loopt het risico je maatje op sleeptouw te gaan nemen, waarbij deze een derde wiel aan de wagen wordt. Dit is niet alleen voor jou als vrijwilliger ongewenst maar ook voor diegene die jij begeleidt. Het is namelijk de bedoeling dat hij of zij zelf een EIGEN netwerk opbouwt.

Je verwacht teveel van jezelf, of de verwachtingen van je maatje zijn te hoog gespannen. Je kunt als vrijwilliger niet alle problemen oplossen of voorkomen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van zwaardere of onderliggende problematiek. Je bent geen hulpverlener. Schakel op tijd professionele hulp in.

Twijfel je over jullie gezamenlijke traject? Overleg met de kerk of de organisatie die jou als vrijwilliger heeft ingeschakeld of neem contact met ons op.