Ervaring

“Het Werkboek Stop Eenzaamheid Zelf was echt een eyeopener voor mij”

Babette Meulenbelt heeft het werkboek Stop Eenzaamheid Zelf een aantal maanden geleden besteld en alle 15 weken heeft ze inmiddels doorlopen. Hieronder beschrijft ze haar ervaring met het werkboek:

“Ik heb het boek besteld voor mezelf als preventiemiddel voor als ik eenzaam ga worden. Momenteel vind ik niet dat ik eenzaam ben. Ik heb mijn moeder nog in mijn leven en met haar ben ik ontzettend blij. Toch wilde ik het boek bestellen, ik heb inmiddels  alle 15 weken al doorlopen, en sommige vraagstukken heb ik nog steeds in mijn achterhoofd. Het boek is heel duidelijk en stimuleert je echt om aan de slag te gaan. De wekelijke opdrachten zijn uitdagend en verhelderend en zorgen ervoor dat je er stukje bij beetje achter komt hoe jouw situatie heeft geleid (of kan gaan leiden)  tot eenzaamheid. Dat is confronterend, maar ook fijn!

Opdrachten

Persoonlijk hebben de opdrachten van week 5 de meeste indruk op mij achter gelaten. Tijdens een wandeling naar iedereen die je tegenkomt glimlachen en even groeten, dat vond ik echt prachtig om te doen, het gaf echt een kick! De reacties waren ook goed, veel mensen groetten en glimlachen terug. En de opdracht om in 4 cirkels op te schrijven wie je vrienden en kennissen zijn was voor mij het meest confronterend. Daar kwam uit dat ik alleen mijn moeder heb als belangrijk persoon in mijn leven en dat als zij wegvalt, de eenzaamheid toch mijn leven in kan sluipen.
Ik raad het eigenlijk iedereen aan die wat ouder wordt het boek te bestellen, om na te gaan of je misschien eenzaam kan worden.

Verandering

Ik vind dat ik bewuster met mijn situatie om ga, ik heb actiever mijn ogen en oren open en  ik ben wat zelfstandiger en assertiever geworden. Een opening om contact te maken, heb ik veel geoefend en dat zit nu echt in mijn systeem. Vriendelijk lachen naar mensen en ze begroeten doet je goed! Dat is een bepaalde positiviteit die je dan ook overbrengt op de ander. Dat vind ik het mooie aan het werkboek. Dat je er een positief gevoel en instelling van krijgt.

Toekomst

Ik zie de toekomst positief in, ik ben niet bang dat ik eenzaam ga worden. Het boek heeft me geleerd om me te richten op de ander. Ook al voel ik me rot, dan zal ik toch proberen om te zoeken naar mogelijkheden om in contact te komen met mensen. Ik ga door met de handvatten die me aangereikt zijn en ik heb het gevoel dat ik met zelfvertrouwen de toekomst kan betreden. Dat je veel uit jezelf moet halen om je open te stellen voor de ander, daar stond ik vroeger niet bij stil maar nu wel!”